ZOOGDIER GEVONDEN

 

 

Heb je een ziek, gewond of hulpbehoevende wild zoogdier gevonden?

 

Hieronder kan je enkele EHBO-tips vinden. Er zijn talloze oorzaken waarom een dier hulp nodig heeft: verkeer, verweesd, gepakt door een kat of hond, honger, ziek. Zo snel mogelijk moet dit dier naar een erkend opvangcentrum gebracht worden. Begin zelf het dier niet te verzorgen. Immers, elke dier heeft zijn specifieke voeding en zorg nodig. We zijn steeds bereikbaar op het nummer 052/33.64.10. Je kan elke dag tussen 09.00 uur en 24.00 uur dieren binnenbrengen. Ons adres: Boeksheide 51 - 1840 Malderen. Stuur geen e-mail, want onze mail wordt niet continu opgevolgd.

 

 

Egels

 

 

Egels zijn nachtdieren en laten zich in het algemeen nooit overdag zien. Zie je een egel op klaarlichte dag, pak dan de egel op en breng hem naar het Opvangcentrum. Steek het dier in een doos, die voorzien is van de nodige luchtgaten. Sluit de doos goed af want egels zijn uitstekende klimmers. Geef geen melk! Egels zijn erop verlekkerd, maar het is heel slecht voor hun darmen. Jonge egels kunnen er heel snel aan doodgaan!

 

 

Vleermuizen

 

 

Een vleermuis vliegt binnen.

 

 

Het kan gebeuren dat een vleermuis per ongeluk in je huis of garage binnenvliegt. In zo een gevallen mag het dier meteen vrijgelaten worden. Meestal zal hij uit zichzelf vertrekken als je een deur of raam openlaat. In andere gevallen wacht je tot de vleermuis is geland. Neem een doos en zet die over het diertje. Schuif er een papier onder. Ga naar buiten en laat de vleermuis vliegen.

 

 

Een vleermuis wordt op de grond gevonden.

 

 

Een vleermuis die je op de grond vindt, heeft waarschijnlijk problemen. Als de vleermuis niet kan vliegen, dan kan het zijn dat het diertje ziek, uitgeput of gekwetst is. Indien dit het geval is, breng het dan binnen in het VOC Malderen. Steek de vleermuis in een doos, maar let op: een vleermuis kan door de kleinste gaatjes ontsnappen. Leg in de doos wat keukenpapier of een doek. Een vleermuis voelt zich veiliger als hij zich kan verbergen.

 

Hou een vleermuis nooit vast met je blote handen, maar draag altijd handschoenen. Vleermuizen kunnen hondsdolheid hebben. Het risico is heel klein, maar je moet steeds voorzorgen nemen.

 

 

Wilde konijnen en hazen

 

 

Er zijn diverse redenen waarom konijnen en hazen hulp nodig hebben: verkeer, gepakt door een kat of een hond, myxomatosis… Het kan gebeuren dat een hond een nest jonge konijntjes opgraaft. Wanneer de diertjes niet groter zijn dan een volwassen vuist, breng ze dan bij ons binnen. Hou de diertjes warm en begin ze niet te voederen. Geef zeker geen melk. Wilde konijnen en hazen zien er lief en schattig uit, maar het blijven wilde dieren. Dus, behandel ze niet zoals je met een tam konijn zou doen. Het konijn aaien of toespreken zorgt alleen maar voor extra stress bij deze dieren. Jonge haasjes kunnen hiervan zelfs een hartaanval krijgen.

 

Andere wilde zoogdieren die kunnen problemen hebben, zijn: steenmarter, bunzing, wezel, eekhoorn, vos… Neem in dit geval altijd contact met ons op.

 

 

Tamme zoogdieren

 

 

Voor de opvang van tamme zoogdieren zoals katten, honden, fretten, ratten, ...  verwijzen we u graag door naar de website van de Vlaamse overheid https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/erkende-inrichtingen-dierenwelzijn  waar u alle nuttige adressen in uw buurt kan terugvinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exotische zoogdieren

 

 

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek vangt exotische diersoorten zoals chimpansees, leeuwen, damherten, wasberen, berberaapjes … op. Het Natuurhulpcentrum heeft speciaal voor deze - vaak gevaarlijke - exotische wilde dieren een aparte vleugel met zwaar beveiligde kooien en een quarantaineafdeling.

Natuurhulpcentrum vzw

Industrieweg Zuid 2051

3660 Opglabbeek

089/85.49.06

www.natuurhulpcentrum.be

info@natuurhulpcentrum.be

CONTACTEER ONS

00 32 (0)52 33.64.10

1840 Malderen

Boeksheide 51

Ondernemingsnr. 0457.395.877


Rek: BE31 7510 0320 2555

OPENINGSUREN

 

Maandag:      09.00 - 24.00 uur         

Dinsdag:       09.00 - 24.00 uur        

Woensdag:    09.00 - 24.00 uur

 

Donderdag:   09.00 - 24.00 uur

 

Vrijdag:          09.00 - 24.00 uur

 

Zaterdag:       09.00 - 24.00 uur

 

Zondag:         09.00 - 24.00 uur

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Accepteren